RENDEZVÉNYEK

Végtelen opera

november 29. péntek, 18.30 óra Opera és próza 

december 13. péntek, 18.30 óra Opera és dal

Ambrus Ákos az opera nagyköveteként már harmadik évada tart előadásokat a Jókai Klubban. Most is szeretettel várjuk a közönséget meglepetés-vendégekkel, énekléssel,

háttérvetítéssel színesített audiovizuális előadásaira. Ez az előadássorozat a zenés színházi műfaj és a társművészetek egymásra hatását mutatja be. A mai zenebarátoknak is érdekes lesz az a zenei, irodalmi és történelmi környezet, amely a zeneszerzőknek lehetővé tette halhatatlan remekműveik megalkotását. Az Opera Nagykövetei program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott és a Magyar Állami Operaház által megvalósított szolgálat, melynek célja az operakultúra népszerűsítése.

A belépés díjtalan.

Rituális transztánc élmény estek

november 16. és december 21. szombat, 18.30 óra

A Transztánc Rituáléban bekötött szemmel, a ritmusok változásához igazodva, a test önkéntelen mozdulatai felerősíthetik azokat az eltemetett érzéseket, gátakat, amelyeket magunkkal hordozunk. A ritmus szembesíthet, talán ahogy eddig még sohasem. Nem tudni vagy akarni kell, elég a szándék, hogy figyelsz és megéled, hogyan is vagy most mindezzel. A Transztánc Rituáléban egy olyan megváltozott tudatállapot jöhet létre, amelyen át könnyebbé válik átélni lényünk egészét. Miközben a természetközeli népek tapasztalatához nyúlik vissza, a ma emberének kérdéseire is segít választ találni.

A kurzusokat Magyarországon egy évtizede Fekete Erika és Mondok Árpád Gestalt-terapeuta vezeti a Jókai Klubban.

Elérhetőség:saman.trance.dance@gmail.com, http://www.transztanc.hu/

A psziché a művészetben

Gimesy Péter művészettörténész előadása
november 28. csütörtök, 18.30 óra

Új sorozattal jelentkezünk, amely a művészettörténet közkedvelt kérdésköreit járja körül, népszerű témákkal, közérthetően nyújt betekintést a képzőművészetbe.

Az előadást gazdag, diavetítéses képanyag kíséri. Az első alkalommal előadónk ismerteti a tájfestészet történetét az ókori kezdetektől a XIX. század mindent megváltoztató látásmódjáig. A tájfestészet sokáig háttérbe szorított műfaja és képtípusai is bemutatásra kerülnek. Beszélgetünk a barokk tájfestőkről, majd a klasszicista és romantikus művek után az XIX. századi realizmus kerül bemutatásra.

Ajánlott 12 éves kortól.

A belépés díjtalan.