RENDEZVÉNYEK

Végtelen opera

március 20. péntek 18.30 Forradalom, hősök és árulók

április 24. péntek 19.00 Megváltás, megbocsájtás, feloldozás

Az opera az élet tükre? A zenés színház drámai építőkövei. Ismerjük meg az opera műfajának határtalan és korlátlan érzelmi, indulati skáláját! Meddig lehet feszíteni a húrokat a hangszereken? Mekkora indulatot lehet szítani a közönségben? Ösztönösen, vagy tudatosan játszanak az operák alkotóművészei a közönség érzelmeivel? Sok zenés példával folytatódik Ambrus Ákos audiovizuális előadássorozata.

Az Opera Nagykövetei program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott és a Magyar Állami Operaház által megvalósított szolgálat, melynek célja az operakultúra népszerűsítése.

A belépés díjtalan.

Rituális transztánc élmény estek

március 14. szombat és április 19. vasárnap 18.30 óra

A Transztánc Rituáléban bekötött szemmel, a ritmusok változásához igazodva, a test önkéntelen mozdulatai felerősíthetik azokat az eltemetett érzéseket, gátakat, amelyeket magunkkal hordozunk. A ritmus szembesíthet, talán ahogy eddig még sohasem. Nem tudni vagy akarni kell, elég a szándék, hogy figyelsz és megéled, hogyan is vagy most mindezzel. A Transztánc Rituáléban egy olyan megváltozott tudatállapot jöhet létre, amelyen át könnyebbé válik átélni lényünk egészét. Miközben a természetközeli népek tapasztalatához nyúlik vissza, a ma emberének kérdéseire is segít választ találni.

A kurzusokat Magyarországon egy évtizede Fekete Erika és Mondok Árpád Gestalt-terapeuta vezeti a Jókai Klubban.

Elérhetőség: saman.trance.dance@gmail.com, http://www.transztanc.hu/

Irodalmi sorozat gyerekeknek

Acsai Roland: Mesék az Operából

Hunyadi László

március 13. (péntek) 10.00 óra

Ki ne ismerné Erkel Ferenc klasszikus operáját, a Hunyadi Lászlót? Acsai Roland fogta a történetet, és egy igazi mesét írt belőle. Egy történelmi alapokon nyugvó, de az alkotói képzelet által kiegészített, kalandos, modern történetet, ami bővelkedik harcokban, szerelemben, ármánykodásban és megszólítja a mai gyerekeket. Ebben segítségére vannak Sajdik Ferenc, az élő klasszikus, mindig humoros rajzai is. A lovagnak készülő fiúk egész biztosan élvezni fogják, ahogy a hercegnő-lelkű lányok is.

Hogyan menti meg a kis László gyerekkorában Máriát a medvéje segítségével? Milyen egy hollókból álló fekete sereg? Hogyan irányítja Cillei Ulrikot a Kígyókirály? És miért maradt László feje a helyén a hóhér harmadik csapása után is? Választ kapunk a könyvből.

A belépés díjtalan.

Művészettörténeti előadás diavetítéssel

Leonardo - Gimesy Péter művészettörténész előadása

március 19. csütörtök, 18.30

Folytatjuk művészettörténeti előadás sorozatunkat, amely ebben az évben egy-egy közkedvelt képzőművész életművét mutatja be, közérthető nyelvezettel. Az előadást gazdag, diavetítéses képanyag kíséri. 

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) a mai napig az festő, akinek a nevét a legtöbben ismerik a világon. De ki is volt Leonardo? Tudós, feltaláló, mérnök, művész?  Mindez elmondható róla és még ennél sokkal több is. Leonardonak alig 20 festménye ismert; az előadás során szeretném mindegyiket bemutatni.

Ajánlott 12 éves kortól.

A belépés díjtalan.

Böjt és húsvét

április 4. szombat, 10.00-13.00 óráig

A húsvéti ünnepeket megelőző szombaton kerül sor a sváb hagyományokat felidéző, tavaszköszöntő családi rendezvényünkre, melynek helyszíne a Jókai Klub. A hangulatos délelőtti programon a Normafa Óvoda kicsinyeinek táncbemutatója, bábelőadás, zöldágjárás, valamint népi játszóház szórakoztatja a közönséget. Vesszőből elkészítjük a virágvasárnapi körmenet kapuit és tojást festünk gyógynövényekből. A vendégeket állatsimogató, borkóstolás, kalács és lekvár  is várja. A rendezvényt a Német Nemzetiségi Önkormányzattal közösen szervezzük.

 A belépés díjtalan.