KONCERTEK

JazzPéntekek a Jókai Klubban
 
 
Fekete-Kovács Kvintett: The Fairy Queen

március 6. péntek 19.30

Fekete-Kovács Kornél: trombita, szárnykürt

Ávéd János: szaxofon

Cseke Gábor: zongora

Horváth Balázs: nagybőgő

Csízi László: dob

 

2016. júniusában mutatta be a Magyar Állami Operaház Henry Purcell, A Tündérkirálynő című operájának adaptációját. Az eredeti művet Purcell egy felkérésre komponálta, amelynek apropójául II. Vilmos angol király és II. Mária 15. házassági évfordulója szolgált. Erre az alkalomra William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának bemutatójával készültek, de ezúttal az eredeti Shakespeare mű Purcell átkötő zenéivel egészült ki. 
Ezek a zenei betétek szövegeikben nem teljesen illeszkednek a prózai darabhoz, és valójában önálló cselekménnyel sem rendelkeznek, sokkal inkább hangulatfestő betétek voltak.

2015-ben Almási-Tóth András operarendező arra vállalkozott, hogy a darabot teljes egészében újraértelmezve vigye azt színpadra. Elhagyva Shakespeare remekművét, a zenés betétek szövegvilágát alapul véve, egy új történet, teljesen eltérő dramaturgia felrajzolása volt a cél. Ennek érdekében a darab egy, a negyvenes évek film-noire hangulatát idéző köntöst kapott, amelyben a karakterek, a díszlet, és a kosztümök mellett óriási szerep jutott annak az ötletnek, amely szerint Purcell zenéjének bizonyos részeit egy, a színpadon elhelyezett jazz-együttes szólaltatja meg. Az így született adaptációk, átértelmezések és parafrázisok Purcell barokk világának és a ma zenéjének keresztezései.

 

Belépődíj elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak, valamint Hegyvidék kártyával 1000 Ft.

A JazzPéntekek a Jókai Klubban koncertsorozatot az NKA Hangfoglaló Program támogatja.

 
Bran klub

február 29. szombat, 18.00 óra

1993-ban, a zenekar alakulásakor fantasztikus alternatív klubok és kocsmák, az ír zenei divat magyarországi beszivárgása és a szinte mindenkire jellemző lelkesedés segítette a Bran ismertté válását. Koncertjeiken ezt a világot szeretnék megidézni: itthoni, írországi és Bretagne-ban szerzett élményeiket, a zenekart ért zenei és kulturális hatásokat és a zenében megfogalmazódó töretlen, bár árnyaltabb optimizmust.

Képek, mesék, sok-sok zene, aki kedveli az ír-kelta kultúra világát, feltétlenül itt a helye.

17.00 táncház 

18.00 diavetítés

19.00 a Bran együttes koncertje

Belépődíj: 1500 Ft

NKA_25_eves_logo_szines_CMYK.jpg
hangfoglalo.jpg
JazzMa.hu 2018 logo.jpg